İNTERNETİN İLK TÜRK GAZETESİ
18.09.2002
Çarşamba
  Ana Sayfa
  Haberler
  Ekonomi
  Dış Haberler
  Politika
  Kadın-Aile
  Kültür-Sanat
  Televizyon
  Spor
  Yazarlar
  Yorumlar
  Çizgi-Yorum
 
  Akademi
  Bilişim
  Eğitim
  Otomobil
  Röportaj
  Tüketici Masası
  Okur Hattı
 
  Bölge Haberleri

  Dünyada Zaman

 
  English
  Reklam
  Künye / İletisim
  Basın özetleri
  Hava Durumu
  Namaz Vakti
  E - Kart
  Sanat Galerisi
 
 

Kadın-Aile

kadinaile@zaman.com.tr

 

Çocuk emziren kadınlar da diyet yapabilir

Hamilelik döneminde kiloları çok artan hanımların tekrar zayıflayamama korkularının, gözlerinde büyüttükleri kadar olmadığı ortaya çıktı.

Hamileliğinde normal kilosundan çok daha fazla kilo alan hanımlar, doğum yaptıktan sonra diyet yapabilecek. Doğumdan sonra emzikli oldukları için diyet yapmaya yanaşmayan hanımlar, doktorlarının kontrolünde diyetle eski kilolarına geri dönebilecek. Emzirmenin, annenin sağlığını koruyucu en önemli faktörlerden biri olduğunu hatırlatan uzman diyetisyen Selahattin Dönmez, emziklilik döneminde yeterli süt salgılanması için kadının normal ihtiyacından daha fazla enerji, protein, vitamin ve mineral alması gerektiğini söyledi.

Emzirmek de kilo kaybettirir

Emzikli kadının sağladığı sütteki enerjinin büyük bir kısmının annenin yediği besinlerden alındığını belirten Dönmez, annenin aldığı enerjinin hepsinin süt enerjisine dönüşmediğini, bir kısmının dokulardan sağlandığını kaydetti. Bu sebeple emzikli annenin zayıflamasının normal ancak bunun, hamilelikte alınan kilolarla doğru orantılı olduğunun altını çizen Dönmez, “Anne, gebelik döneminde ne kadar kilo alırsa alsın vücudundaki yağ depolarını, emzirdiği süre içinde enerjiye dönüştürerek kullanır.” dedi.

Hanımlara, hamilelik dönemlerindeki programlarını doğumdan sonra da devam ettirmelerini tavsiye eden Dönmez, “Besin grupları, yemeklere konan yağ, tatlılara ve içeceklere konulan şeker miktarı mutlaka orta seviyede olmalı. Yemeklerde tatlı yeniyorsa, mutlaka tahıl grubundan eksik tüketilmeli.” diye konuştu. Emzikli hanımların yemeklerini genellikle üç öğünde yemeye özen göstermeleri gerektiğini vurgulayan Dönmez, vücutta ödem veya sebebi bilinmeyen şişmelerin olması durumunda tuz alımının kısıtlanması gerektiğini anlattı. “Yemekleri arzu ettiğiniz şekilde hazırlayabilirsiniz; ancak sindirim güçlüğü olanlar ve vücut ağırlığı fazla olanlar, kızartılmış yiyeceklerden uzak durmalıdır. Daha çok ızgara veya nemli sıcaklıkta pişirme yöntemi kullanılmalıdır.” diyen Dönmez, “Emziklilik döneminde ilaç, alkol ve sigara kesinlikle kullanılmamalı. Çay ve kahve sınırlandırılmalı. İyotlu tuz kullanılmasına özen gösterilmeli. Bol bol çiğ, taze sebze ve meyve yenmeli.” diye konuştu.

Emzikli annelere diyet reçetesi

KAHVALTI:

1 su bardağı süt,

1 adet yumurta veya 1 karper kadar peynir,

5 adet zeytin,

1–2 dilim ekmek,

1 yemek kaşığı pekmez,

1 adet meyve, 1 adet havuç veya domates.

ARA ÖĞÜN:

1 adet meyve.

ÖĞLE:

1 tabak etli sebze yemeği,

1 kase pilav veya makarna,

1 kase yoğurt,

1 dilim ekmek,

Mevsim salatası. (Az yağlı)

ARA ÖĞÜN:

1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu,

1 karper kadar peynir,

1 dilim ekmek.

AKŞAM:

Öğlenin aynısı.

YATARKEN:

1 su bardağı süt veya 1 kase sütlü tatlı.

Mustafa Yüksel / İzmir

18.09.2002


Yazıcıya uyarla      Arkadaşıma gönder


GAZETE SAYFALARI


 




Bütün haberler


Başlıklar

> Çocuğunuzun düşüncelerini ilgiyle dinleyin

> Çocuk emziren kadınlar da diyet yapabilir

> Kayınvalidesiyle kavga eden gelinler psikoloğun yolunu tutuyor

> Diyabetli hamileler yakından takip edilmeli



 

   
   
   
   

 

 

Copyright© 1995-2002 Feza Gazetecilik A.S. / Çobançesme Mh. Kalender Sk. No: 21 34530 Yenibosna / İstanbul
Tel:+90 (212) 454 1 454 (pbx) Fax: +90 (212) 652 24 23 e-posta: okurhatti@zaman.com.tr
Bu site Zaman Gazetesi Bilgi İşlem ve İnternet Servisi tarafindan hazırlanmaktadır.